Aday Öğrenci
Sık Sorulan Sorular
- Galatasaray Üniversitesi bir vakıf üniversitesi midir?
Hayır, bir devlet üniversitesidir. Dolayısıyla eğitim için bir ücret ödemek gerekmez. - Bölümdeki bütün dersler Fransızca mıdır?
Bölümdeki eğitim ağırlıklı olarak Fransızcadır. Zorunlu derslerin hepsi Fransızcadır, seçmeli derslerse dersine göre Türkçe, Fransızca veya İngilizce olabilir. - Hiç Fransızca bilmeden bu bölümü okuyabilir miyim?
Bölümümüze gelen öğrencilerin hemen hiçbiri daha önce Fransızca eğitimi almamışlardır. Bu sebeple ilk önce bir yıllık Fransızca hazırlık eğitimi alırlar. Bu eğitimi tamamlayanlar lisans programına başlar ve devamında da dil dersleri almaya devam ederler. - Matematiği Fransızca, İngilizce veya Türkçe okumak arasında bir fark var mıdır?
Her dil aynı zamanda bir kültürle ilişkilidir. GSÜ Matematik bölümünü sadece Fransızca matematik eğitimi veren bir bölüm olarak değil, aynı zamanda frakofon dünya ile bağ kurulabilen, farklı bir dünya görüşünü tanımaya imkan veren bir yer olarak görmek daha isabetli olur. Fransa matematik alanında en güçlü kültürlerden birine sahiptir. Günümüzde İngilizce evrensel iletişim dili olsa da, yüzyıllardır birikmiş bir Fransızca literatür vardır. Adını duyduğunuz bir çok matematikçi (Cauchy, Descartes, Galois, Laplace, Fourrier, Poincaré, vs) Fransız'dır. Fields Madalyasını en çok alan ülkelerden biri Fransa'dır. Ayrıca Fransızca sadece Fransa'da değil, bir çok ülkede (Belçika, Kanada, İsviçre, vs) konuşulan bir dildir.
Ek olarak Türkçe'de matematiğe dair yazılı kaynak miktarı maalesef çok çok azdır. Matematik alanındaki bilimsel bilgilere ulaşmak için İngilizce veya Fransızca (veya Rusça, Almanca, Japonca, vs) gibi bir yabancı dile sahip olmak şarttır. - Matematik bölümü mezunları ne iş yapar?
Üniversitelerde mesleki olmayan eğitim programları da yer alır. Fen-Edebiyat fakültelerindeki temel bilim ve sosyal bilim eğitimleri buna iyi birer örnektir. Bu eğitimlerin amacı belli bir donanıma ve yetkinliklere sahip bireyler yetiştirmektir. Matematik alanında eğitimini tamamlayanlar, edindikleri yetkinliklerle bir çok farklı alanda çalışabilirler. Eğitimlerine devam edip yüksek lisans ve doktora ile bilim insanı olma seçeneklerinin dışında bilişim, finsans, bankacılık, aktüerya, yazılım, otomativ, tıp teknolojileri gibi bir çok farklı sektöre yönelebilir, pedagojik formasyon eğitimi alıp öğretmen olarak çalışabilirler. Mezunlarımızın neler yaptığını görmek için mezunlar sayfamıza göz atabilirsiniz. - Matematik bölümü ile Matematik mühendisliği bölümleri arasındaki fark nedir?
Kabaca matematik bölümleri bu alanda bilim insanı olmaya gidebilecek temel bir eğitim verirken, matematik mühendisliği bölümleri ileri seviyede matematik bilgisine sahip mühendisler yetiştirmeyi hedefler. Programların içeriklerini karşılaştırdığınızda benzer konu başlıkları olsa da matematik bölümlerindeki eğitim daha teorik, matematik mühendisliği bölümlerindeki dersler daha uygulama yöneliktir. - Matematik bölümünde göreceğimiz matematik, lisedekinden farklı mıdır?
Türkiye'de üniversite öncesi eğitimimiz bilimsel olmadığı için, bir bilim olan matematiğin bilimsel yönüyle ilk defa karşılaşacak olmanız çok muhtemeldir. İnceleyeceğimiz bazı nesnelere dair aşinalığınız olsa da, onların çok farklı bir biçimde ele alındığını göreceksiniz. Hesaplar, formüller ve prosedürler çok daha geri planda kalacak, tanımlar, onların mantıksal sonuçları, bu sonuçların ne anlama geldiği, ortaya sürülen önermelerin gerekçelendirilmesi ve ispatlanması ön plana çıkacak. Kendinizi matematiksel fikirlere dair adeta bir kompozisyon yazar gibi bulmanız işten bile değil. Dolayısıyla matematiğin alışık olmadığınız bir yönüyle karşılaşacaksınız. Bunun hoşunuza gidip gitmeyeceğini önceden iyice tartmanız, tatsız bir süpriz yaşamamanız için çok iyi olur. - Başka bölümlerle ortak programlarınız var mıdır?
Şu an sadece GSÜ İktisat bölümüyle yandal ve çift anadal programlarımız vardır. Ayrıntılar için ÇAP/YAP sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Başka bölümlerle ortak programlar hazırlama çalışmalarımız devam etmektedir. - Bölümünüzde okuyup Erasmus değişim programıyla Avrupa'da bir üniversitede eğitim almak mümkün müdür?
Evet, her yıl bir çok öğrencimiz Avrupa'da anlaşmalı olduğumuz üniversitelere bir veya iki yarıyıl eğitim almak için gidiyor. Ayrıntılar için Değişim Programları sayfamızı inceleyebilirsiniz.